Aktuellt

Tillbaka

Prisbelönt arkitekt bakom nya hyresbostäder i Jakobstad

Fastighets Ab Ebba planerar ett nytt hyresboende nära centrum i Jakobstad. Den prisbelönta Jakobstadsfödda arkitekten Thomas Sandell står bakom designen och planeringen av de nya husen.

Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy är Staden Jakobstads helägda fastighetsaktiebolag med ca 620 hyresbostäder i olika delar av staden. Ebba fungerar som initiativtagare och byggherre för det nyplanerade hyresboendet som är resultatet av ett konkret behov. Processen inleds genom ett tomtbyte och en detaljplaneändring.

Thomas Sandell är en svensk, prisbelönt arkitekt och designer med rötter i Jakobstad. Han är känd för sin interiörsdesign, som möbelformgivare och som arkitekt för ett flertal större kända byggnader, såsom det nya hotellet i Kiruna, Gåshaga brygga på Lidingö och Stockholmsbörsen. Inredningar har han gjort för bland andra restaurang East, Polarn & Pyret och Moderna Museet i Stockholm. Thomas har även arbetat med flera svenska och internationella möbelproducenter såsom Svenskt Tenn, Capellini, Room, Asplund och Ikea.

Bygget kommer att uppföras på tomten nedanför Himmelsberget vid Köpmansgatan i Jakobstad. Vid planeringen av dessa två slanka våningshus i trä har man tagit grannarnas utsikt i beaktande. Fasaden görs i  underhållsfritt, bränt trä, medan korslimmat massivträ (CLT) används i husens bärande konstruktion, bortsett från bottenvåningarna och hisschakten som gjuts i betong.

– Det finns en stor efterfrågan på hyresbostäder som betonar gemenskap och social samvaro, som är moderna och håller en hög standard, och dessutom med närhet till service, berättar Ebbas VD Åsa Björkman. Det är alltså fråga om bostäder som i dagens läge inte finns på marknaden. Idag vill många flytta närmare centrum och service. Man vill bo modernt och bekvämt med det lilla extra, men vill inte köpa en lägenhet, förklarar Åsa vidare. På uppdrag av staden svarar vi på detta växande marknadsbehov genom att skapa bostäder som möter både dagens och framtida behov.

Husen kommer att bestå av totalt 46 hyreslägenheter, främst av tvåor men även ett antal kompakta trerummare i de övre våningarna. I husen kommer det även att finnas en gästlägenhet, som husets invånare kan hyra ifall de har gäster som behöver övernattning.

Thomas Sandell, berättar om sina tankar och visioner bakom bygget. – Detta är ett boende som ska vara större än lägenhetens kvadrater för sina invånare. Utöver gästlägenheten har husen ett flertal gemensamma utrymmen som bastu, brasrum och ett utekar i de översta våningarna. I markplan kommer det att finnas förutom tvättstuga och förrådsutrymmen, även större lounger för samvaro och ett hobbyrum, där man kan låna verktyg eller tvätta av hunden eller cykeln efter en tur ute. Detta är min födelsestad, fortsätter Thomas, och jag har utgått ifrån mig själv och hur jag skulle vilja bo ifall jag flyttade tillbaka hit.

Utöver de båda husen kommer tomten att förses med ett biltak gömd i slänten, en park, ett stort torg i trä samt en lund av björkar. Pulkbacken som finns i slänten från tidigare kommer också att bevaras. Den förlängda slänten bildar ett förstorat parkområde som kommer att utgöra mötesplatser även för fastigheterna runtomkring. Bostadskomplexet kommer dessutom att vara de första i staden med en egen bilpool. Detta innebär att det i
boendet ingår elbil som kommer att finns till förfogande husets invånare.

För ytterligare information kontakta:
Åsa Björkman, VD, Fastighets Ab Ebba Kiinteistö
Mobil: +358 447 766 225, E-post: asa.bjorkman@ebbafastigheter.fi
Adress: Skolgatan 25–27 B, 68600 Jakobstad.
ebbafastigheter.fi / ebbakiinteistot.fi