Aktuellt

Tillbaka

Pressmeddelande 1.4.2021: Ebba har köpt fastigheten Amerikagatan 2

Fastighets Ab Ebba har köpt fastigheten Amerikagatan 2 av ägarna till före detta Restaurang Ebba.

-Vi börjar med att samla material för kommande planering, säger Fastighets Ab Ebbas VD Åsa Björkman. Huset har stått kallt sedan pubverksamheten avslutades för ca ett år sedan, så till en början kommer fastigheten att tömmas och städas ur. Huset kommer att mätas upp för att skapa nya digitala ritningar inför kommande planering, fortsätter Björkman 

-Under innevarande år prioriteras att frångå olje-eldning, ansluta till fjärrvärme och få på grundvärme före nästa vinter. 

Husets fasader mot Amerikagatan och Skolgatan är skyddade utvändigt så i all renovering och ombyggnad tas hänsyn till detta.

-Vi har flera alternativa användningsändamål för huset, så innan besluten är fattade så väljer vi att inte gå ut med våra planer. Huset kommer i alla händelser tas om hand och rustas upp, säger Björkman.

Husets historia, en sammanfattning av Jakobstads museum/Jan Ehnvall:

Huset är byggt av Jakobstads finska arbetarförening efter att trähuset, som tidigare stod på tomten, förlorades i en brand 1926. Det nya huset byggdes strax därefter men då i sten, och liksom i trähuset skulle föreningen driva kaféverksamhet. Vänsterinriktade sammankomster förbjöds och föreningen gick i konkurs 1932 då kafét inte fick hålla öppet. Andelsaffären Varma öppnade i huset 1933. Det blev Varmas huvudaffär och deras finaste i Jakobstad. I nedre våningen fanns butik och på övre våningen matrestaurang. 

I maj 1957 öppnade Restaurang Fregatt i huset. Restaurangen fanns kvar ännu i början av 1970-talet. Läsåret 1961-62 använde samskolan två klassrum i byggnaden

Ludwigs disco öppnade 1971 i andra våningen, men avslutades som olönsam 1975. Jehovas vittnen var därefter verksamma i byggnaden. Hösten 1982 öppnade restaurang Ebba, först som matrestaurang med baravdelning. Senare fanns pubverksamheten endast på nedre våningen. Pubversamheten stängde 19.2.2020.

Arkitekten till byggnaden är okänd då de äldre orginalritningarna har förlorats.

 

För ytterligare information kontakta:
Åsa Björkman, VD, Fastighets Ab Ebba Kiinteistö
Mobil: +358 447 766 225
E-post: asa.bjorkman@ebbafastigheter.fi

 

Historiska bilder från Jakobstads museum.