Aktuellt

Tillbaka

Boendereportage: Lär känna Tuulikki på Kråkholmsvägen 31

Här, i en trivsam lägenhet på Kråkholmsvägen 31, bor Tuulikki Westerholm sedan 30 år tillbaka.

Alla som känner henne vet att Tuulikki är en orädd och rättfram kvinna, med hjärtat på rätta stället. Tidigare jobbade hon som gårdskarl i huset. Nu, 83 år fyllda, är hon inte längre i tjänst, men fortfarande den som ser till att alla i hennes närhet mår bra.

– Sådan är jag, jag tar hand om alla, precis som min farmor gjorde, konstaterar Tuulikki glatt, medan hon kokar kaffe och dukar fram finkoppar och flera sorters småbröd och kakor.

I den välstädade tvårummaren samsas betydelsefulla souvenirer med vackra porslinsserviser, och inte en dammtuss syns så långt ögat kan nå.

– Min dotter brukar ifrågasätta att jag envisas med att städa lokalen varje vecka, men man måste hålla i gång. Jag är i dåligt skick, men envis som sjutton, skämtar Tuulikki.

Tuulikki berättar att hon beslutade att bo kvar i lägenheten när hennes make dog eftersom de andra hyresgästerna behövde henne.

Makarna var gifta i 60 år och har många fina minnen ihop. Tuulikki minns särskilt en resa till huvudstaden när hennes genomsnälla make bad henne följa med och handla precis vad hon ville.

– Men allt jag kom hem med var tre par italienska trosor, skrattar Tuulikki.

Trots att Tuulikki numera lever ensam känner hon sig aldrig ensam. Hon har många bekanta som hon umgås regelbundet med. Tuulikki har helt enkelt lätt för att ta människor, och historierna hon delar med sig av är både många och fascinerade.

– När jag var yngre skötte jag barn som hade det besvärligt hemma. De kallade mig mamma och kom och ringde på när de behövde hjälp.

Också vuxna har tytt sig till Tuulikki genom åren, och gör det fortfarande. Och det betalar sig tillbaka på olika sätt.

– Jag kommer särskilt ihåg en ung man som plötsligt frågade mig om jag vill komma på hans bröllop. Jag blev förvånad för jag visste inte att han hade flickvän, men då svarade han: ”Nej, inte ännu, jag menar sen!”

Tuulikki ser det lite som sin livsuppgift att ta hand om människor som hamnat snett i livet, både barn och vuxna. Och det är lätt att förstå att folk känner sig välkomna i hennes närhet.

Hos Tuulikki står dörren alltid öppen!

Info om Ebbas hyreslägenheter hittar du här:
https://ebbafastigheter.fi/hyresbostader/