Aktuellt

Tillbaka

Boendereportage: Vem bor i stadsträdgårdsmästarhuset?

Har du någonsin funderat över vem som bor i det gamla stadsträdgårdsmästarhuset högst uppe på backen intill nya gravgården?

Hyresgästerna heter Pia Blomström och Ari Kahari, och – inte att förglömma – katten Kajsa som förnöjt tassar omkring på de målade plankgolven.

Förväntansfulla flyttade paret in det charmiga trähuset för drygt ett år sedan, och här tänker de stanna så länge de kan, helst livet ut.

– Det är som att bo i en park, lugnt och fridfullt men ändå mitt i stan. Vi har tidigare alltid bott i höghus, därför uppskattar vi den här platsen så mycket. Dessutom är det skönt att bo på hyra, fritt och bekymmersfritt, konstaterar Pia.

Huset, som byggdes 1906, behövde en grundlig ytrenovering innan Pia och Ari flyttade in. Ebbas personal var involverade i processen när plastmattorna från 80-talet revs ut och ytorna målades om, allt enligt parets egna önskemål. Men det gjordes ändå inga förhastade beslut:

– Det gamla huset hade själ och en stämning som vi ville bevara, konstaterar paret. Dessutom är huset skyddat. Men en del större ändringar har vi gjort, bland annat rivit några innerväggar på övre våningen för en mer öppen planlösning.

Det märks att både Pia och Ari har en konstnärlig ådra och framför allt ett intresse att lyfta fram husets bästa sidor. Inredningen består till stor del av charmiga, loppisfyndade möbler som förstärker den personliga känslan. I salongen står ett målarstativ där Ari gärna tillbringar sin fritid och på väggarna hänger flera av hans alster.

Vilken är er favoritplats i huset?

– Oj, det finns många! Men kanske just salongen, eller det stora köket, men också trädgården utanför är härlig. Äppelträden som står i blom på försommaren och djurlivet som vi kan betrakta från vårt köksfönster.

Bekanta dig med Ebbas övriga hyresfastigheter här:
https://ebbafastigheter.fi/hyresbostader/