Ajankohtaista

Takaisin

Palkittu arkkitehti Pietarsaaren uusien vuokra-asuntojen takana

Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy suunnittelee uusia vuokra-asuntoja Pietarsaaren keskustan läheisyyteen. Uusien talojen muotoilun ja suunnittelun takaa löytyy palkittu pietarsaarelaissyntyinen
arkkitehti Thomas Sandell.

Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy on Pietarsaaren kaupungin täysin omistama kiinteistöosakeyhtiö, jolla on noin 620 vuokra-asuntoa eri puolilla kaupunkia. Ebba toimii uusien vuokra-asuntojen aloitteentekijänä ja
rakennuttajana, jotka ovat tulosta konkreettisesta tarpeesta. Prosessi alkaa tontin vaihdolla ja kaavamuutoksella.

Thomas Sandell on ruotsalainen palkittu arkkitehti ja suunnittelija, jonka juuret ovat Pietarsaaressa. Hänet tunnetaan sisustussuunnittelustaan, huonekalujen suunnittelijana ja useiden suurten tunnettujen rakennusten
arkkitehtina, kuten Kiirunan uusi hotelli, Gåshagan silta Lidingössä ja Tukholman pörssitalo. Hänen kädenjälkeään ovat muun muassa ravintola Eastin, Polarn & Pyretin ja Moderna Museetin sisustukset
Tukholmassa. Thomas on myös työskennellyt useiden ruotsalaisten ja kansainvälisten huonekaluvalmistajien kanssa, esimerkkeinä Svenskt Tenn, Capellini, Room, Asplund ja Ikea.

Rakennus toteutetaan Taivaanvuoren alapuolella olevalle tontille Kauppiaankadulle Pietarsaaressa. Näiden kahden kapean kerrostalon suunnittelussa on otettu huomioon naapurien näköala. Julkisivu tehdään
helppohoitoisesta poltetusta puusta, kun taas talojen kantavissa rakenteissa käytetään ristiinliimattua massiivipuuta (CLT), lukuun ottamatta pohjakerroksia ja hissikuilua, jotka valetaan betonista.

– Vuokra-asunnoille, joissa korostuu yhteisöllisyys ja sosiaalinen yhdessäolo, jotka ovat moderneja ja korkeatasoisia ja joissa palvelut ovat lisäksi lähellä, on suuri kysyntä, Ebban toimitusjohtaja Åsa Björkman kertoo.
On siis kyse asunnoista, joita tällä hetkellä ei löydy markkinoilta. Nykyään monet haluavat muuttaa lähemmäs keskustaa ja palveluita. Halutaan asua nykyaikaisesti ja mukavasti pienellä ripauksella ylellisyyttä, mutta
huoneistoa ei haluta ostaa, Åsa selittää vielä. Vastaamme tähän kasvavaan markkinoiden tarpeeseen kaupungin toimeksiannosta toteuttamalla asuntoja, jotka vastaavat sekä tämän hetken että tulevaisuuden tarpeisiin.
Taloihin tulee kaiken kaikkiaan 46 vuokrahuoneistoa, suurin osa kaksioita mutta myös joitakin kompakteja kolmioita ylimpiin kerroksiin. Taloihin tulee myös vierashuoneisto, jota talon asukkaat voivat vuokrata, kun heillä
on yöpymispaikkaa tarvitsevia vieraita.

Thomas Sandell kertoo taloon liittyvistä ajatuksistaan ja visioistaan. – Tämä on asumismuoto, josta tulee asukkailleen huoneiston neliöitä suurempi. Vierashuoneiston lisäksi taloissa on useita yhteisiä tiloja, kuten sauna, takkahuone ja ylimpien kerrosten ulkoaltaat. Katutasoon tulee pesutuvan ja varastotilojen lisäksi myös suurempia oleskelutiloja yhdessäoloa varten sekä harrastetila, josta voi lainata työkaluja tai pestä koiran tai polkupyörän ulkoilun jälkeen. Tämä on syntymäkaupunkini, Thomas jatkaa, ja olen ottanut lähtökohdaksi itseni ja sen, miten haluaisin asua, jos muuttaisin takaisin tänne.

Molempien talojen lisäksi tontille tulee rinteeseen kätketty autokatos, puisto, iso puurakenteinen tori sekä koivulehto. Myös rinteessä jo ennestään oleva pulkkamäki säilytetään. Jatkettu rinne muodostaa laajennetun
puistoalueen, joka toimii myös ympärillä olevien kiinteistöjen käyttäjien kohtaamispaikkana. Asuntokompleksi on lisäksi kaupungin ensimmäinen, jossa on oma yhteiskäyttöauto. Se tarkoittaa, että asumiseen kuuluu talon asukkaiden käytössä oleva sähköauto.

Lisätietoja antaa:
Åsa Björkman, toimitusjohtaja, Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy
Matkapuhelin: +358 447 766 225
Sähköposti: asa.bjorkman@ebbafastigheter.fi
Osoite: Koulukatu 25–27 B, 68600 Pietarsaari.
ebbafastigheter.fi / ebbakiinteistot.fi