Ajankohtaista

Takaisin

Lehdistötiedote 1.4.2021: Ebba on ostanut kiinteistön Amerikankatu 2

Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy on ostanut kiinteistön Amerikankatu 2 aikaisemmin Ravintola Ebban omistajilta.

– Aloitamme keräämällä materiaalia tulevaa suunnittelua varten, kertoo Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy:n TJ Åsa Björkman. Talo on seisonut kylmillään siitä lähtien kun pub-toiminta loppui noin vuosi sitten, joten alkuun kiinteistö tyhjennetään ja siivotaan. Talo mitataan ja siitä laaditaan digitaaliset piirustukset tulevaa suunnittelua varten, jatkaa Björkman.

– Kuluvan vuoden aikana priorisoidaan siirtyminen öljy-lämmöstä kaukolämpöön jotta saadaan peruslämpö ennen ensi talvea. 

Talon julkisivut Amerikankadulle ja Koulukadulle ovat suojeltuja, mikä otetaan huomioon kaikessa kunnostamisessa ja rakentamisessa.

– Meillä on useita vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia talolle, joten ennen kuin päätöksiä tehdään emme etene suunnitelmien suhteen. Talosta tullaan kuitenkin kaikissa vaihtoehdoissa pitämään huolta ja se kunnostetaan, sanoo Björkman.

 

Talon historia, Pietarsaaren museon Jan Ehnvallin tiivistelmä: 

Talon on rakentanut Pietarsaaren suomenkielinen työväenyhdistys, alkuperäisen tontilla sijainneen talon palon  jälkeen vuonna 1926. Uusi talo rakennettiin heti sen jälkeen mutta tällä kertaa kivestä, ja yhdistyksen oli tarkoitus jatkaa talossa kahvila-toimintaansa. Vasemmistolaiset kokoontumiset kiellettiin ja yhdistys meni konkurssiin 1932 koska kahvila ei saanut toimia. Osuuskauppa Varma avasi kaupan talossa 1933. Siitä tuli Varman pääliike ja heidän hienoin Pietarsaaressa. Alakerrassa toimi kauppa ja yläkerrassa ruokaravintola. 

Toukokuussa 1957 talossa avattiin Ravintola Fregatti. Ravintola oli olemassa vielä 1970-luvun alussa.

Lukuvuonna 1961-62 yhteiskoululla oli rakennuksessa käytössä 2 luokkahuonetta. 

Ludwig-disco avattiin 1971 toisessa kerroksessa mutta lopetti toimintansa kannattamattomana 1975. Sen jälkeen rakennuksessa toimivat Jehovan Todistajat. Syksyllä 1982 avasi ravintola Ebba, ensin ruokaravintolana, jossa oli baari-osasto. Myöhemmin alakerrassa toimi pelkästään pub. Pub-toiminta loppui 19.2.2020.  

Talon arkkitehti on tuntematon ja vanhimmat alkuperäiset piirrustukset ovat hävinneet.

 

Lisätietoja antaa:
Åsa Björkman, TJ, Fastighets Ab Ebba Kiinteistö
Puh: +358 447 766 225
S-posti: asa.bjorkman@ebbafastigheter.fi

 

Historialliset kuvat: Pietarsaaren museo.