Ajankohtaista

Takaisin

KOMMUNTORGET 17.6.2021: Hyvä työrukkanen kasvulle – hyvät asunnot tukevat Pietarsaaren kehitystä

Lue Ebbasta Kommuntorgetin artikkelissa (ruotsiksi):

En arbetshandske för tillväxt – bra bostäder stödjer Jakobstads utveckling

Alla vapaamuotoinen käännös:

Hyvä työrukkanen kasvulle – hyvät asunnot tukevat Pietarsaaren kehitystä

VD Åsa Björkman och styrelseordförande Owe Sjölund vill se fler attraktiva hyresbostäder i Jakobstad.
TJ Åsa Björkman ja hallituksen puheenjohtaja Owe Sjölund haluavat nähdä lisää houkuttelevia vuokra-asuntoja Pietarsaaressa. (Margareta Björklund)

Olemme työrukkanen kaupungin kasvulle, sanoo Åsa Björkman, Pietarsaaren kaupungin asuntoyhtiö Ebban tj.

– Jotta kaupunki voi kasvaa, täytyy muuttajille olla tarjolla vuokra-asuntoja. Ellei meillä ole tarjota asuntoja, ei kukaan muuta Pietarsaareen.  

Tällä hetkellä asuntoyhtiö Ebba panostaa rekrytointi-asuntojen rakentamiseen Pietarsaareen muuttaville Pietarsaaren seudulta työtä saaneille henkilöille. Ensimmäiset rekrytointi-asunnot ovat muuttovalmiita toukokuussa ensi keväänä. Kaiken kaikkiaan Ebba tulee rakentamaan 14 rekrytointi-asuntoa, kaikki paritaloissa. 

– Rekrytointi-asunnoissa sopimus-aika tulee olemaan rajattu. Vuokralaisen tulee muuttaa asunnosta viimeistään kahden vuoden kuluttua, vuokrasopimusta ei pidennetä, kertoo Björkman. Mikäli vuokralainen ei viihdy, voi luonnollisesti muuttaa normaalin irtisanomisajan puitteissa, hän lisää.  

Taustana rekrytointi-asunnoille on elinkeinoelämän valtava työvoiman tarve tulevina vuosina. Kehittämiskeskus Concordian teettämän kartoituksen mukaan akuutti työvoiman tarve seudun kunnissa Pietarsaaressa, Pedersöressä, Uusikaarlepyyssä ja Luodossa kohoaa lähes 1000 uuteen työsuhteeseen tänä vuonna. Yritykset laskevat kahden vuoden kuluessa vielä 1200 uutta työsuhdetta lisää. Työpaikat ovat lähinnä tuotanto-teollisuuden piirissä.  

– Tarjoamalla rekrytointi-asuntoja voimme  vastata elinkeinoelämän tarpeeseen. Yritysten rekrytointi ei saa kaatua houkuttelevien vuokra-asuntojen puutteeseen, vahvistaa Björkman ja kertoo, että niinkin on tapahtunut, että työpaikan saanut ei ole pystynyt ottamaan työtä vastaan, koska ei ole löytänyt sopivaa asuntoa. 

– Juuri kaupunkiin muuttaneelle on luonnollisinta asua vuokralla aluksi ja tutustua uuteen kotipaikkakuntaan. Mutta vapaiden asuntojen tarjonta yksityisillä vuokramarkkinoilla Pietarsaaressa on rajallinen ja meillä on 60 hakemusta jonossa – ja jono kasvaa koko ajan. Siksi Pietarsaareen tarvitaan lisää vuokra-asuntoja – mm. juuri kyseiselle kohderyhmälle, sanoo Björkman. 

Ammattikoulu Optima rakentaa rekrytointi-asunnot oppilastyönä. 

Mikäli tämä malli osoittautuu toimimattomaksi, olemme luonnollisesti valmiita muuttamaan rekrytointi-asunnot tavallisiksi vuokra-asunnoiksi ilman aika-rajoitusta, toteaa Owe Sjölund, Ebban hallituksen puheenjohtaja. 

Pietarsaari kokosi vuokrakiinteistöt yhdeksi yhtiöksi 2014. Åsa Björkman on ollut tj Ebba Kiinteistö Oy.lle vuodesta 2016.

Keskittämisestä vaikutusvoimaa

Pietarsaari perusti Kiinteistö Oy Ebban vuonna 2014. Sitä ennen kunnan vuokra-asunnot sijaitsivat 17 eri kiinteistöyhtiössä ja 25:ssä eri osoitteessa sekä isännöinti-palvelut usealla yksityisellä toimijalla. Vaikka omistaja oli sama kaikissa vuokra-taloissa oli vuokramarkkinat kaikkea muuta kuin tasa-arvoiset.

– Varakkaammilla yhtiöillä oli runsaasti rahaa kassassa ja vähemmän varakkailla yhtiöillä ei ollut varaa edes kaikista tarpeellisimpiin korjauksiin, kertoo Björkman. 

Sen lisäksi oli ylitarjontaa perheasunnoista kolmikerroksisissa hissittömissä kerrostaloissa ja opiskelija-asunnoista jaetulla keittiöllä – molemmat vähemmän kysyttyjä asuntoja.

– Meidän kiinteistökanta on vanhaa, suurin osa asunnoista on rakennettu 1960-luvun kasvu vuosina. Sen jälkeen asumisen taso on kohonnut merkittävästi. Nykyisin mikroaaltouuni ja tiskikone kuuluvat asunnoissa vakiovarustukseen. Nykypäivän kodinkoneiden mahduttaminen 60-luvun keittiön tasoille on vaikeaa, sanoo Björkman. 

– I dagens standard ingår även hiss, datanät och öppna planlösningar, påpekar Owe Sjölund. Päivän standardiin kuuluu myös hissi, netti-yhteys ja avoimet pohja-ratkaisut, korostaa Owe Sjölund. 

Uusi yhtiö Ebba sai aloittaa toimintansa siivoamalla, myymällä, saneeraamalla ja purkamalla. Muun muassa muutama vanhempi vuokratalo ja opiskelija-asuntola purettiin.

– Puretut vuokratalot olivat niin huonokuntoisia, että niiden korjaaminen olisi tullut liian kalliiksi, sanoo Sjölund. 

Asumisneuvontaa matalalla kynnyksellä

Åsa Björkman aloitti Ebban tj:nä vuonna 2016. Hän aloitti toimeksiantonsa rakentamalla oman hallinnon vuokranvälitykselle, josta yksityiset toimijat olivat huolehtineet aikaisemmin. Nykyisin Ebban henkilökuntaan kuuluu 7 henkilöä ja asumisneuvoja yhteistyössä Pietarsaaren kaupungin kanssa.

Asumisneuvojan palvelut – ainutlaatuista Pietarsaaren kokoisissa kaupungeissa – otetaan mukaan kun vuokralaisella alkaa olla vuokrat myöhässä tai muiden asumiseen liittyvien ongelmien syntyessä.

– Asumisneuvonta on vapaaehtoista matalan kynnyksen palvelua, jonka tarkoituksena on toimia linkkinä vuokralaisen ja vuokranantajan välissä, selittää Björkman.  

Vuonna 2019 ARA:n määritelmän mukaisia asumisneuvojia oli 54:ssä kunnassa. Asumisneuvojan työhuone sijaitsee Ebban tiloissa mutta palvelu on kaikkien vuokralaisten käytettävissä, myös yksityisiltä markkinoilta vuokraavien. Sosionomi-koulutuksen omaava asumisneuvoja on auttanut vuokralaisia laatimalla vuokravelkojen maksusuunnitelmia, on järjestänyt kontaktin muistineuvontaan huomattuaan vuokralaisen alkavan unohtaa vuokranmaksun tai roskien ulosviemisen. Hän myös ohjaa vuokralaisia Kelan palveluiden pariin mm. hakemaan asumistukea.

– On tärkeää muistaa, että voi olla niinkin, että vuokranantaja onkin ongelman lähde, painottaa Owe Sjölund. Myös sellaisissa tapauksissa asumisneuvoja voi tarttua tilanteeseen.

Toiminta omavaraista

Toimintaa pyöritetään ainoastaan vuokratuloilla, investoinnit rahoitetaan lainoilla. Vain yksi kiinteistöistä on rahoitettu valtion ARA-rahoilla, loput investoinneista toteutetaan tavallisella pankkilainalla kaupungin takauksella.

– Toimintamme on ja sen tulee olla omavaraista, alleviivaa Björkman. 

Ebban hallintaan kuuluu noin 500 asuntoa ja 180 seniori-asuntoa sekä lukuisia asuntoja ja asumisyksiköitä erityisryhmille kuten kehitysvammaisille tai päihdeongelmaisille. Yhtiön liikevaihto on noin 4,2 miljoonaa vuositasolla. Investointibudjetti on ollut lähes yhtä suuri kuin liikevaihto viime vuosina. 

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä asuntopoliittisessa ohjelmassa sanotaan, että käytännössä Ebba Kiinteistö Oy tulee rakentamaan 70-100 uutta asuntoa kaupungin keskustaan vuoteen 2040 mennessä. Painopiste tulee olemaan pienissä asunnoissa ja nykyisen asuntokannan remontoimisessa.

– Parhaillaan Pietarsaari on mielenkiintoisessa vaiheessa ja yritykset tarvitsevat työvoimaa kasvaakseen. Ebba uskoo kasvuun ja positiiviseen muuttovirtaan. Tämän lisäksi meidän tulee onnistua maahanmuuttaneiden suomalaisten kotoutumisen mahdollistamisessa niin, että he saavat töitä ja haluavat jäädä seudulle, sanoo Åsa Björkman.

Owe Sjölund ja Åsa Björkman näkevät asuntoyhtiö Ebban tärkeänä palapelin osana ja työrukkasena Pietarsaaren kaupungin kasvulle.

– Muuttovirta tulee kääntymään ja on jo oikeastaan kääntynytkin. Nyt odottelemme vain vaikutuksia, sanoo Sjölund. 

Empirekiinteistöön torilla tulee remontin jälkeen mahtumaan 16 opiskelijaasuntoa.

 

Ajankohtaisia hankkeita

  • Villa Jung, (Pietarsaaressa 1872 syntyneen arkkitehti Bertel Jungin mukaan). Yksityinen vanhainkoti, jota rakennetaan tehostetun palveluasumisen yksiköksi ja seniori-asunnoiksi. Muuttovalmis lokakuussa 2021. 
  •  Isokatu 10, 1830-luvun empire-kiinteistö torin tuntumassa. Kiinteistö on ollut kauppatalo ja kauppiasperheen koti, pankki, sosiaalitoimisto, poliisiasema ja työväenopisto. Muuttovalmis syys-lukukaudella 2022. 
  • Kauppiaankuja, suunniteltu uudishanke. 46 asuntoa puurakenteisessa kaksikerroksisessa talossa. Yhteiskäyttö-auto, yhteiset kokoontumistilat ja puutarha. Valtuusto hyväksynyt asemakaavan, valitusaika meneillään vielä kesäkuun 2021 ajan.
  • Amerikankatu 2, aiemmin kauppa- ja ravintolakiinteistö. Käyttötarkoitus vielä avoin.
  • After Eight-kortteli, rakennusoikeus 10:lle tukiasunnolle. Aikataulu vielä avoin.

Margareta Björklund Kommuntorgetille 17.6.2021