Framtidens boende ger liv åt Jakobstad

VÄLKOMMEN TILL
KÖPMANSGATAN

OM HUSEN

Tre våningshus i trä som tar staden till nya höjder!

Det här är vår vision för framtiden: tre vackra våningshus som väcker nyfikenhet, fascination och inspiration vem du än är. Ett huskoncept med fokus på hållbarhet, miljö och ett liv av möjligheter.

Siluetter som
väcker fantasin

Våningshusens unika arkitektur ger många associationer redan i det här skedet då man ser bilderna. Vad är det du ser? En hatt, ett ljus eller en skattkista?

De vackra siluetterna gör att man längtar efter att få se husen förverkligas i hjärtat av Jakobstad. Husen som fått namnen: Kaffe Petter, Musta Maja och Lillebror, kommer verkligen att bidra med något alldeles extra.

Vem ska
bo här?

I våra våningshus kommer det att finnas rum för hyresgäster i alla åldrar och livssituationer. Ett hyresboende ger många möjligheter till ett liv i förändring och med en mindre lägenhet blir vardagen dessutom både kravlös och enkel.

Tillgängligt och kanske tillfälligt

Här är allt uttänkt och nära. Våra framtida hyresgäster kommer få en fin upplevelse av staden och allt livet har att erbjuda om man bor i våra trakter. Vill man bo i våra hus för en kortare tid ska det också vara möjligt. Tillbaka är man alltid välkommen!

Högt uppskattad arkitekt ger form åt visionerna

Ebba fungerar som initiativtagare och byggherre för det nyplanerade hyresboendet på Köpmansgatan. Den prisbelönta Jakobstadsfödda arkitekten Thomas Sandell har gjort designen och planerat de nya våningshusen med fokus på hållbart byggande.

Behovet av flera nya hyreslägenheter i närheten av Jakobstads centrum är ett faktum. Bygglov för dessa hus söks under 2023.

Thomas Sandell är en svensk, prisbelönt arkitekt och designer med rötter i Jakobstad. Han är känd för sin interiördesign, som möbelformgivare och som arkitekt för ett flertal större, kända byggnader, såsom det nya hotellet i Kiruna, Gåshaga brygga på Lidingö och Stockholmsbörsen.

Inredningar som han har planerat finns bland annat på restaurang East, Polarn & Pyret och Moderna Museet i Stockholm. Thomas har även arbetat med flera svenska och internationella möbelproducenter såsom Svenskt Tenn, Capellini, Room, Asplund och Ikea.

Thomas Sandell, arkitekt

ARKITEKTUR

Unika hus i trä

I våra tre våningshus finns totalt 65 hyreslägenheter. Interiören andas äkta material, design och nordisk formgivning. Huskropparna är mellan fem och sju våningar höga med stora fönster som låter ljuset flöda in.

Lägenheter i både mindre och större format
Bostäderna består till största delen av trivsamma tvårummare men också större lägenheter med högt till tak. Som hyresgäst kan man vid behov hyra en separat gästlägenhet för övernattande besökare.

FASADMATERIAL
– keramik

FASADMATERIAL
– bränt trä

Den svarta fasaden görs av finländsk furu. Träpanelen bränns för att erhålla en underhållsfri, väderbeständig och vacker yta. Husens bärande konstruktion består av korslimmat massivträ (CLT), medan bottenvåningarna och hisschakten gjuts i betong.

Därför bygger vi nytt

Åsa Björkman, f.d. vd för Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy

Behovet av hyreslägenheter är stort och kommer även att växa i takt med samhällets förändringar. Därför planerar Ebba* tre nya flervåningshus med fokus på hållbart byggande i centrala Jakobstad.

Många vill leva enkelt och hållbart i vacker miljö

– Det finns en stor efterfrågan på hyresbostäder som betonar gemenskap och social samvaro, som är moderna och håller en hög standard, berättar Ebbas f.d. vd Åsa Björkman.

– I dagens läge finns inte sådana här bostäder på marknaden. Många vill också flytta närmare centrum och service. Man vill bo modernt och bekvämt med det lilla extra, men man vill inte köpa en lägenhet, förklarar Åsa vidare.

Under de senaste 30 åren har staden knappt byggt några nya hyresbostäder. Så på uppdrag av staden är det dags att svara på den växande efterfrågan och bygga bostäder som möter både dagens och framtida behov.

*Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy är Staden Jakobstads helägda fastighetsaktiebolag med ca 620 hyresbostäder i olika delar av staden.

VISION

Ett hållbart boende med livet i centrum

Arkitekten Thomas Sandells tanke och vision för boendet är att det ska vara större än lägenhetens kvadrater.

– Detta är min födelsestad och jag har utgått ifrån mig själv och hur jag skulle vilja bo ifall jag flyttade tillbaka hit, berättar Thomas.

Rum för samvaro och fritid

I våra hus finns ett flertal gemensamma utrymmen som ger möjlighet till både avkoppling och gemensamma stunder. Här har du allt du behöver och lite till:

  1. bastuavdelning på högsta våningen med utsikt över staden
  2. gemensamma lounger att samlas i
  3. dedikerat utrymme för cykelreparationer och annat underhåll
  4. bilpool – första i sitt slag i vår stad där hyresgästerna har tillgång till elbil
  5. biltak och bilplatser för hyresgäster
  6. tvättstuga och förrådsutrymmen.

På tomten kommer även en park, ett stort torg i trä och en lund av björkar. Parkområdet förlängs till fastigheterna runtomkring och blir en mötesplats för alla i området.

Goda grannar

Byggnaderna finns inritade på tomten nedanför Himmelsberget vid Köpmansgatan i Jakobstad. Vid planeringen av de tre våningshusen i trä har man tagit grannarnas utsikt i beaktande.

Fasaden görs i underhållsfri, bränd furu. Det här är en beprövad ytbehandlingsmetod som ger ett stilrent och estetiskt intryck, tilltalande för ögat.

– Här vill jag själv bo, säger Thomas Sandell.

Här vill
man bo

Möjligheterna är många för dig som vill bo här. Närheten till service och centrum med butiker, lunchrestauranger, kaféer och ett stort kulturutbud ger de bästa förutsättningarna för ett rikt liv.

Jakobstad

– livskraftig stad på finska västkusten

Invånarantalet ökar återigen i Jakobstadsregionen efter flera år av negativ befolkningsutveckling. Och så borde det förstås vara med tanke på de utmärkta möjligheter att studera, arbeta och njuta av kultur och natur som Jakobstad erbjuder. Men för att fortsätta locka studerande, arbetstagare och återinflyttare till staden behövs moderna och attraktiva bostäder.

Genom att bygga nytt och renovera vill fastighetsaktiebolaget Ebba arbeta för att möta den stora efterfrågan på hyresbostäder, och inte gå miste om värdefulla invånare nu eller i framtiden.

Arbeta, bo och njut av livet

Jakobstadsregionen karakteriseras av en hög entreprenörsanda och en låg arbetslöshet. I regionen, som har ca 48 000 invånare, finns det över 21 000 arbetsplatser. Drygt 11 000 av dessa finns i Jakobstad där invånarantalet är drygt 19 000. Jakobstads läge nära havet har satt sin prägel på staden där båtbyggande och internationell handel redan länge försett invånarna med arbete.

Jakobstad är en tvåspråkig stad där kultur och evenemang för värdefulla möten ordnas på både svenska och finska. Staden må vara liten men gemenskapen är stor. Regionens höga sysselsättningsgrad, goda tåg- och flygförbindelser, rika kulturutbud och vackra natur gör Jakobstad till en livskraftig pärla på den finska västkusten.