Unikt bostadskoncept i centrala Jakobstad

VÄLKOMMEN TILL
RADIOVÄGEN

OM HUSEN

Små hus som gör livet stort

Går det att kombinera den bekymmerslösa känslan av en hyreslägenhet, med längtan att få bo i ett eget hus? Med det originella hyresbostadskonceptet på Radiovägen i Bonäs, Jakobstad uppnås just denna tilltalande kombination.

Här planerar fastighetsbolaget Ebba bygga ett kvarter av många små hus som antingen kan fungera som singelhushåll eller där en familj kan hyra flera hus för att tillgodose individuella behov. Små studior tillsammans med större bostäder erbjuder nya, unika möjligheter till gemenskap och flexibilitet.

Ett kvarter
av gemenskap

En bekväm liten bostad bland många andra bidrar till en gemenskap likt den i höghus, men på marknivå där du kan känna gräset under fötterna. Här kan du och dina nära ha varsin liten bostad samtidigt som ni är del av något större.

Det första i
sitt slag

Det planerade bostadskonceptet består av 40 hyresbostäder i form av egnahemshus, med såväl raka som sneddade tak. Många små hus på ca 40 till 60 kvadratmeter får plats på ett litet område där huskropparna designats för att bevara den privata känslan. Inget hus har insyn till de andra närliggande tack vare noggrann områdesplanering.

Möjlighet till nytänkande i Jakobstad

Boendekonceptet på Radiovägen är det första i sitt slag och har utformats av den prisbelönta arkitekten Thomas Sandell som förutspår ett stort intresse för boendeformen.

– Det här är något helt nytt. Det är inte ofta det finns möjligheter vare sig i detaljplaner eller stadsplaner att göra på det här sättet. Det här ett unikt boende, berättar Sandell.

Radiovägen: Översiktsvy

Högt uppskattad arkitekt ger form åt visionerna

Fastighetsbolaget Ebba fungerar som initiativtagare och byggherre för det nya bostadskonceptet i Bonäs. Arkitekten Thomas Sandell har designat husen och planerat konceptet med fokus på modernt, hållbart och bekvämt boende med möjlighet till berikande gemenskap.

Thomas Sandell är en svensk, prisbelönt arkitekt och designer med rötter i Jakobstad. Han är känd för sin interiördesign, som möbelformgivare och som arkitekt för ett flertal större, kända byggnader, såsom det nya hotellet i Kiruna, Gåshaga brygga på Lidingö och Stockholmsbörsen.

Inredningar som han har planerat finns bland annat på restaurang East, Polarn & Pyret och Moderna Museet i Stockholm. Thomas har även arbetat med flera svenska och internationella möbelproducenter såsom Svenskt Tenn, Capellini, Room, Asplund och Ikea.

Thomas Sandell, arkitekt

ARKITEKTUR

Modernt, enkelt och hållbart

Vid planeringen av bostäderna ville Sandell och fastighetsbolaget Ebba skapa en bekymmerslös och enkel vardag för kommande hyresgäster samtidigt som modern design och hållbarhet har fått sätta sin tydliga prägel. Bostäderna ska byggas av högkvalitativa material som är energieffektiva och ekologiskt hållbara. Husen byggs främst i trä men även andra naturmaterial kommer att användas.

Radiovägen: Typplaner/sektioner

Största delen av husen kommer att ha pulpettak, vilket ger en rumskänsla som är luftig och inbjudande. Husen med pulpettak får loft som exempelvis kan användas som sovplatser. De resterande kubformade bostäderna har även de två våningar, men med full ståhöjd på båda våningarna.

Ebba ser möjligheterna och invånarnas behov

Åsa Björkman, f.d. vd för Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy

Behovet av hyreslägenheter är stort och kommer även att växa i takt med samhällets förändringar. Därför vill fastighetsbolaget Ebba* erbjuda ännu fler bostäder med fokus på hållbart byggande i centrala Jakobstad.

– Hela tankesättet bakom Radiovägen skiljer sig från hur man brukar tänka när man bygger bostäder. Här har vi utgått från de faktiska behov familjer har i dag. Vår livsstil och hushållens sammansättning har förändrats och det har varit vår utgångspunkt vid planeringen, berättar Ebbas f.d. vd Åsa Björkman.

Under de senaste 30 åren har staden knappt byggt några nya hyresbostäder. Så på uppdrag av staden är det dags att svara på den växande efterfrågan och bygga bostäder som möter både dagens och framtida behov.

*Fastighets Ab Ebba Kiinteistö Oy är Staden Jakobstads helägda fastighetsaktiebolag med ca 620 hyresbostäder i olika delar av staden.

VISION

Möjlighet till både umgänge och privatliv

På Radiovägen har man både Jakobstads centrum och naturen runt knuten. Stans nybyggda skolor, butiker, apotek, restauranger och caféer finns på gångavstånd. Här behöver du inte äga en bil för att ta dig fram, men har du en finns det plats här även för den intill din bostad eller runtomkring området.

Gemytlig vardag i små kollektiv

De 40 unika bostäderna delas in i mindre grupper om sex till åtta hus i en ring, med hjälp av promenadstråk, staket och växtlighet. Bostadsområdet är som upplagt för gemenskap mellan familj och släkt som hyr bostäder intill varandra, eller nya bekantskaper som uppstått tack vare den exceptionella boendeformen. Här kan du njuta av ditt privatliv men utan känslan av ensamhet.

Utöka bostadsytan med en studio

De trivsamma bostäderna får sällskap av sju mindre byggnader på ca 15 kvadratmeter. Dessa bostäder (eller studior) får också både loft och toalett. Studiorna är i första hand tänkta att hyras tillsammans med de större husen.

Radiovägen: Situationsplan

När livet tar ny rikting

En studio passar bra när livssituationen förändras. Kanske tonåringen behöver ett eget utrymme eller familjen är större varannan vecka? Kanske det är dags att flytta jobbet hemifrån till en mer ändamålsenlig plats. Eller så behöver en äldre förälder flytta närmare för att bättre kunna stödas i vardagen. Modern flexibilitet är en lyx, och något Jakobstad vill erbjuda hyresgästerna på Radiovägen.

Jakobstad

– livskraftig stad på finska västkusten

Invånarantalet ökar återigen i Jakobstadsregionen efter flera år av negativ befolkningsutveckling. Och så borde det förstås vara med tanke på de utmärkta möjligheter att studera, arbeta och njuta av kultur och natur som Jakobstad erbjuder. Men för att fortsätta locka studerande, arbetstagare och återinflyttare till staden behövs moderna och attraktiva bostäder.

Genom att bygga nytt och renovera vill fastighetsaktiebolaget Ebba arbeta för att möta den stora efterfrågan på hyresbostäder, och inte gå miste om värdefulla invånare nu eller i framtiden.

Arbeta, bo och njut av livet

Jakobstadsregionen karakteriseras av en hög entreprenörsanda och en låg arbetslöshet. I regionen, som har ca 48 000 invånare, finns det över 21 000 arbetsplatser. Drygt 11 000 av dessa finns i Jakobstad där invånarantalet är drygt 19 000. Jakobstads läge nära havet har satt sin prägel på staden där båtbyggande och internationell handel redan länge försett invånarna med arbete.

Jakobstad är en tvåspråkig stad där kultur och evenemang för värdefulla möten ordnas på både svenska och finska. Staden må vara liten men gemenskapen är stor. Regionens höga sysselsättningsgrad, goda tåg- och flygförbindelser, rika kulturutbud och vackra natur gör Jakobstad till en livskraftig pärla på den finska västkusten.